ÍGY VAN MOST A CáPATáMADáS áLDOZATáUL ESETT BRIT FéRFI

Felkelt és kommunikálni is képes Peter Smith, az a 64 éves brit turista, akit nemrég cápatámadás ért a Karib-térségi Tobago szigetén, mindössze 10 méterre a Turtle Beach partjától. A férfi súlyosan megsérült és kritikus állapotban szállították kórházba. A támadás során elvesztette az egyik kezét, illetve leszakadt az egyik combja, valamint felszakadt a hasa.

Az incidenst követően a sziget északnyugati strandjait azonnal lezárták, a szemtanúkat pedig kihallgatták. A helyszínen lévők egy bikacápáról számoltak be, amely akár 3 méter hosszú is lehet. A tobagói közgyűlés ezt az információt később megerősítette, valamint hozzátette, hogy ezek az állatok több mint fél méter szélesek lehetnek. A közgyűlés főtitkára,  Farley Augustine szerint a támadást követően Peter Smith ujjait vissza kellett varrni, valamint az egyik lábán is jelentős sérüléseket kellett ellátni.

Smith a feleségével, Jóval, illetve a barátaikkal volt a támadáskor. A férfi neje elárulta, hogy az incidenst követően két barátjuk a vízben maradt, hogy megküzdjön a ragadozóval. Elárulta továbbá, hogy a férje állapotát sikerült stabilizálni, ugyanakkor még intenzív osztályon fekszik. 

„A bal karja és lába komoly sérülést szenvedett, a hasán harapás okozta szúrt sebek vannak, illetve a jobb keze is sérült. A további állapotfelmérése jelenleg is folyamatban van” – árulta el Jo. Hozzátette:

Peter Smith ma reggelre szerencsésen magához tért, felfogja, mi történik körülötte, és valamennyit kommunikálni is képes, habár jelenleg is erősen be van gyógyszerezve.

A férfi neje elárulta, hogy a kórházi alkalmazottak már a férje jövőbeli kezelésen gondolkodnak, ami nem lenne lehetséges a barátaik és a helyszínek lévők segítsége nélkül. Jo Smith köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ott voltak és minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megmentsék a férjét. A szemtanúk elmondták, hogy ők is rettentően megijedtek, ugyanis senki sem vette észre a család felé hátulról közelítő cápát.

A helyi kormányzat azt közölte, hogy a régióban található Grafton, illetve Buccoo Reef Marine Park nevű partszakasz mentén is észleltek cápát, a strandok lezárása pedig lehetővé teszi a parti őrség és a Halászati Minisztérium számára, hogy utánajárjanak ezeknek az észleléseknek. A kormány ezen kívül 10 ezer dolláros jutalmat is ajánlott annak, aki levadássza a cápát, ám ezt az ajánlatát később visszavonta. A külügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Támogatjuk a megsérült brit férfi családját Tobagóban és kapcsolatban állunk a helyi hatóságokkal”.

(LADBible)

(Borítókép: Cápa. Illusztráció: Getty Images)

2024-04-29T09:39:25Z dg43tfdfdgfd